Orofaciale Fysiotherapie

Hans van Mourik - Gorinchem

MAAK DIRECT AFSPRAAK 

Contact Hvm2

aangesloten bij

2740812

Oorsuizen en duizeligheid bijwerkingen van het vaccin voor Corona


oorsuizen

 

Oorsuizen en duizeligheid worden in de bijsluiter van het Janssen vaccin opgenomen als bijwerking. Het EMA heeft besloten deze toe te voegen na analyse van gegevens uit onderzoeken en meldingen. Duizeligheid staat ook al in de bijsluiter van het Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Astrazeneca (Vaxzevria) en Moderna (Spikevax) vaccin. Oorsuizen staat niet in de bijsluiters van deze coronavaccins.

 

600 meldingen oorsuizen en meer dan 4000 meldingen duizeligheid

 


Oorsuizen
Bij oorsuizen (tinnitus) hoort iemand een geluid zonder dat dat geluid er werkelijk is. Het kan gevolg zijn van langdurige blootstelling aan lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen.

 

Meldingen Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb heeft zo’n 600 meldingen ontvangen van oorsuizen na coronavaccinaties. Daarvan zijn er ongeveer 40 na het Janssen vaccin. Wat betreft duizeligheid werden meer dan 4.000 meldingen na coronavaccinaties ontvangen, waarvan zo’n 300 na het Janssen vaccin. Meldingen worden ook doorgegeven aan het EMA.

Zie hier het bericht van het EMA (in het Engels) over het besluit.

(bericht overgenomen van Bijwerkingencentrum Lareb)

 

In de praktijk van Orofaciaal fysiotherapeut Hans van Mourik in Gorinchem komen regelmatig cliënten met oorsuizen. Ook duizeligheid wordt regelmatig gezien in de praktijk. Belangrijk aandachtspunt voor orofaciaal fysiotherapeuten om hier zeker rekening mee te houden in het onderzoek.