Bij pijn aan de kaak grijp niet als eerste naar geneesmiddelen, zoals paracetamol, ibuprofen of sterkers maar probeer eerst koude pakking met ijs. Eerste hulp bij pijn en het kaakgewricht is een coldpack* (ijs) in handdoek of washandje tegen het gewricht (net voor de gehoorsingang) en op de wang voor 20 minuten. De pijn zakt dan en werkt betere dan paracetamol en ibuprofen.  

Kauw zowel op links als op rechts. Stel u heeft aan de linkerzijde klachten van uw gezicht. Probeer toch zoveel mogelijk te kauwen op beide kaakhelften. Het

basispatroon van het kauwproces is vastgelegd in de hersenstam. De tong speelt hierbij ook een belangrijke rol om het speeksel goed te verdelen over de steeds fijner wordende voeding door het kauwen. Bij een ingreep aan het gebit (vulling, kroon, brug) over verwijderen van een kies is vaak het advies de komende 24 uur daar niet op te kauwen. Na herstel moet het gewone kauwproces weer op de linkerzijde hervat worden. Zo niet dat wordt de pijn op links steeds vervelender. Begin niet met meest hoogdravende kauwactiviteit, maar weer rustig te kauwen.  

 

 

*) Coldpacks zijn verkrijgbaar bij Kruidvat, Etos, DA de apotheek. Maar eenvoudiger zijn ijsblokjes in een plastic zakje. 

 

Kauwproces
door LW Olthoff · 2012 · Geciteerd door 1 — de 'normale' kauwfunctie. Vijfentwintig jaar geleden werden al verschillende ... kauwproces wordt dus voor een groot deel reflexmatig gestuurd. 


Tussen happen en slikken

powered by social2s