Afgelopen jaar hebben we in de praktijk meerdere patiënten gehad, die kaakklachten hadden waarbij de tandarts voor een raadsel stond over het ontstaan van deze klachten. Na de intake bij ons in de praktijk zijn meerdere factoren als mogelijke oorzaak aan de orde geweest. Zo kun je als muzikant door een blaasinstrument kaakklachten krijgen. Afwijkend mondgedrag behoort tot een vast onderdeel in de anamnese. Indien tijdens dit voor-onderzoek weinig uitkomt, vragen door hoe het slapen verloopt. Patiënten die problemen hebben met slaapapneu kunnen daarvoor hulpmiddelen krijgen die niet in alle situaties juist functioneren en kaakklachten tot gevolg hebben. Zeker mensen die een CPAP-masker langdurig al dragen moeten bij toenemende mate van klachten zeker contact opnemen met de leverancier. Want in sommige gevallen kunnen de klachten volledig verdwijnen bij aanpassingen van een beter geschikt masker.

Angst dat het masker afvalt

 

De reacties van de gebruikers zijn vaak typisch het zelfde. De leveranciers hebben meestal eens per jaar een contact met de patiënt of men nog een nieuw masker nodig hebben of andere materialen. Verder wordt er weinig navraag gedaan naar de conditie / draaggemak van het masker. Doordat de techniek steeds verder gaat kan het bedrijf op afstand het aantal ademstops controleren. Als dat binnen de veilige marge valt is dat voor het bedrijf een indicatie dat alles in orde is. Toch kan de patiënt/gebruiker onderliggende klachten hebben. Bijvoorbeeld angst dat het masker in de slaap afvalt. Men kan hierdoor spanning opbouwen met de kaakklachten als gevolg. Een andere praktijkvoorbeeld is de patiënt die al 15 jaar een masker heeft en geen enkel contact meer heeft gehad of onderzoek naar doelmatigheid van de CPAP. Dit stuk nazorg zou door de leverancier geleverd moeten worden. Bij ons in de praktijk blijft slaapapneu een belangrijk aandachtspunt bij kaakklachten.  

-----
Masker

Een apneu masker, ook wel bekend als een CPAP-masker (Continuous Positive Airway Pressure), wordt gebruikt bij de behandeling van slaapapneu. Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens de slaap. Het CPAP-apparaat, inclusief het masker, wordt vaak voorgeschreven als een effectieve behandelingsoptie.

Het CPAP-masker wordt gedragen over de neus of over de neus en mond en is verbonden met een CPAP-machine. Deze machine levert continu lucht onder lichte druk naar de luchtwegen van de slaper. Het doel is om de luchtwegen open te houden en ademhalingsproblemen te voorkomen. Het gebruik van een CPAP-masker helpt bij het verminderen of elimineren van snurken, ademstilstand en andere symptomen van slaapapneu.

Er zijn verschillende soorten CPAP-maskers beschikbaar, waaronder neusmaskers, volgelaatsmaskers en neus- en mondmaskers. De keuze voor een specifiek type masker kan afhangen van individuele voorkeuren en comfortniveaus.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van een CPAP-apparaat en masker onder begeleiding van een arts moet plaatsvinden. Een arts kan het juiste type masker aanbevelen op basis van de specifieke behoeften en slaapgewoonten van de patiënt.

powered by social2s