Vraag: Pijn aan de kaak komt vaker voor dan je denkt en altijd ongelegen. Soms uitstralend naar het oor en anders uitstralend naar oog en de slaapstreek. De pijn is zeer hinderlijk en je slaapt er zelfs slecht van. Je irriteert je erover en zit je te verbijten van de pijn. Pijn bestrijding met paracetamol en ibuprofen werkt niet. Hoe komt dat en wat kan de oorzaak zijn?

 

Het kauwstelsel bestaat uit spieren, het kaakgewricht, het gebit, de nek, de schedel en een verfijnd netwerk van het (perifeer) zenuwstelsel. Het kaakgewricht zit vlak voor je gehoorgang. Overbelasting van de spieren, afwijkend mondgedrag met verkeerde bewegingen of bijvoorbeeld klemmen door stress kunnen deze pijnklachten veroorzaken.

De pijn voel je dan mogelijk in de spieren (meestal de grote kauwspier maar kan ook de slaapbeenspier zijn. Soms straalt het uit in het oor, tanden en kiezen of geeft het pijn bij de ogen en tot hoofdpijn. De huisarts heeft al eens naar de oren gekeken en was weinig bijzonders te zien, bij klachten aan het gebit geeft een consult bij de tandarts ook al geen opheldering. Gebit heeft geen gaatjes en toch blijven de klachten aanwezig. 
Groot deel van de patiënten die de praktijk bezoekt herkent niet de gespannen spieren in het gezicht, zelfs niet als men zelf aangeeft dat ze te maken hebben met een hoge stressfactor. Je hebt verder geen koorts, geen bijzondere (neurologisch) functieverlies. De pijn blijft en zoals eerder aangegeven paracetamol en andere medicatie werkt niet of onvoldoende. 


EHBO bij pijnklachten hoofd- halsgebied. 
Als thuis-medicatie niet werkt probeer het eens te koelen met coldpack (of ijsklontjes in plastic zak) in een handdoek. De plaats waar je het legt is te beginnen op de wang tegen het oor. 20 minuten rustig laten liggen. Eventueel na een aantal uren nog eens te herhalen. Blijft het steeds terug komen maak dan eens een afspraak met de orofaciaal fysiotherapeut. 

85CD0EDF 86E2 4A0F B9B3 1488401039D0

 

powered by social2s